Založ si blog

Chceš sa stať vyštudovaným tvorcom, či hráčom digitálnych hier?

 

Pod pojmom herný priemysel si mnoho Slovákov (najmä staršia generácia) predstaví len zábavu pre puberťákov, ktorí sa dňom i nocou, so slúchadlami na hlave, hrajú nezmyselné hry plné krvi. Skutočnosť môže byť úplné iná. Je čoraz viac mladých ľudí vyrastajúcich na herných konzolách, ktoré sú súčasťou takmer každej domácnosti a moderného pracoviska. Herný priemysel zažíva zlaté obdobie a počítačoví maniaci majú šancu zarobiť veľké peniaze. Poznáte youtubera Pewdiepie? Ten len hraním hier na Youtube zarába 10 miliónov ročne.

Slovenský aj český herný priemysel prekvitá, čo potvrdzuje Asociácia herného priemyslu Českej a Slovenskej republiky. Tržby v tomto odvetví vzrástli o 6,4  percenta. V oboch krajinách bol dosiahnutý zisk 2,59 miliardy českých korún (94,5 milióna eur).

Na tieto skutočnosti rýchlo zareagovala fakulta masmediálnej komunikácie, ktorá od akademického roka 2015/2016 otvára nový študijný program pod názvom Teória digitálnych hier.Študijný program bude poskytovať bakalárske i magisterské vzdelanie v oblasti teórie digitálnych hier.

Z oficiálnej stránky FMK a rozhovoru s dekankoudoc. PhDr. Dana Petranová, PhD.

sme sa dozvedeli:

 

Nový študijný program je v strednej Európe unikátny. “ Digitálne hry sú na jednej strane mladým a nepreskúmaným objektom našej kultúry a spoločnosti, na druhej strane je herný priemysel dynamickou súčasťou mediálnej produkcie a výnosným segmentom zábavného priemyslu. Na potrebu jeho vzniku už dlhšie upozorňovali akademické elity z našej oblasti výskumu, privítali ho aj firmy, ktoré digitálne hry tvoria a distribuujú na medzinárodnej úrovni. Otvorenie študijného programu je zároveň reakciou na záujem študentov a uchádzačov o štúdium tejto atraktívnej oblasti,”.

V čom bude spočívať štúdium? Dostanú študenti aj odbornú prax?

Poznatky, ktoré tvoria základ teoretickej prípravy študentov, vychádzajú z oblasti masmediálnych štúdií, teórie manažmentu, marketingu, sociológie médií, psychológie, etiky, kultúrnych štúdií, antropológie, lingvistiky a semiotiky. Už teraz rokujeme o spolupráci s firmami, ktoré sa zaoberajú produkciou a distribúciou digitálnych hier, aby poslucháči mohli nadobudnuté vedomosti aplikovať do praxe. Vo viacerých týchto firmách pôsobia absolventi našej fakulty,” doplnila.

Budúce uplatnenie absolventov je široké, presadiť sa môžu vo firmách zameraných na produkciu digitálnych formátov, zábavných hier, v marketingových, reklamných agentúrach, v oblastiach popularizácie vedy, techniky, matematiky, jazykovej kultúry, propagácie histórie, regiónu, štátu, pri tvorbe edukačných aktivít škôl, vzdelávacích firiem a agentúr.

Na Slovensku sa tvorbou a digitálnym hrám venuje viacero spoločností, medzi tie najznámejšie patria: Pixel Federation ,Powerplay Manager, Games Farm, Bohemia Interactive Slovakia, BeeDigital, Playito.

Na záver

Po tesnom rozhodnutí akreditačnou komisiou,môžeme považovať tento študijný program za nový krok do digitálnej éry (veríme že pozitívny). Mladí kreatívci môžu svoje hobby a trávenie voľného času pri hrách premeniť na kvalitné teoretické a najmä praktické skúsenosti. Veľkým prínosom bude získanie poznatkov z odvetvia digitálnych hier v praxi. Možno to ešte chvíľku potrvá, ale digitálne hry sa stanú pre nás súčasťou života, tak ako je to aj v Amerike alebo Japonsku.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3924x
Priemerná čítanosť článkov: 3924x

Autor blogu

Kategórie

Archív